Nr.2276 /VIII/3/2024                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Data 13.03.2024           

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

            PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL NEAMȚ este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, împreună cu organele de poliție judiciară din cadrul  D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Neamț, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită.

Astfel, în perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024, inculpata I.V., funcționar public în cadrul Instituției Prefectului Județului Neamț – Serviciul Control Legalității Actelor Contencios Administrativ și Procese Electorale - Compartiment Fond Funciar, a pretins suma de 10.000 de lei de la suspectul H.N., după care a primit suma de 1.500 de lei de la același suspect, în legătură cu o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri depusă la Primăria comunei Dumbrava Roșie, județul Neamț.

        La data de 04.01.2024 inculpata I.C., membră a Comisiei locale de fond funciar Dumbrava Roșie, a primit suma de 1.000 lei de la R.M.R., în legătură cu obținerea titlului de proprietate asupra unei suprafețe de teren de pe raza comunei Dumbrava Roșie.

         Inculpatele I.C. și I.V. au fost reținute pentru o perioadă de 24 de ore, la data de 12.03.2024 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, iar în ziua de 13.03.2024 față de cele două inculpate a fost propusă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

         Inculpata R.M.R. a fost reținută pentru o perioadă de 24 de ore la data de 12.03.2024 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, iar în ziua de 13.03.2024 s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

         În aceeași cauză se efectuează cercetări și față de suspectul M.V., pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de dare de mită, întrucât l-a determinat pe suspectul H.N. să remită inculpatei I.V. suma de 1.500 de lei.

         Suspectul M.V. a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore la data de 13.03.2024 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț.

 Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități ce nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.