Nr. 2080/ VIII/3/2024                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Data: 06.03.2024           

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

            PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL NEAMȚ este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

 

            Polițiștii din cadrul I.P.J. NEAMȚ - S.I.C.E. au efectuat în cursul zilei de azi,  06.03.2024,  un număr de 3 percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Giurgiu, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și obținere ilegală de fonduri cu consecințe deosebit de grave în formă continuată,  în domeniul finanțării acordate din bugetul de stat prin programul START UP NATION.

 

            În fapt, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, începând cu anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii ilegale de finanțări din fonduri publice, în conformitate cu prevederile OUG nr.10 din 12.01.2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderii mici și mijlocii. Începând cu luna ianuarie 2020, membrii grupării infracționale au procedat la preluarea unui număr de 23 de societăți comerciale care aveau încheiate deja acorduri de finanțare cu Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului, atât personal cât și prin intermediul unor persoane apropiate care au aderat la grupul infracțional organizat, dar și prin atragerea unor persoane cu o condiție materială precară, de pe raza județului Neamț, persoane care au fost racolate de către inculpatul S.I. și care au aderat la grupul infracțional organizat. Ulterior, prin intermediul celor 23 societăți comerciale controlate de către liderii grupării infracționale au fost depuse la Agențiile pentru IMM, Atragere de Invesțiții și Promovarea Exportului înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obține fondurile alocate conform prevederilor O.U.G. nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, în acest fel fiind cauzat un prejudiciu total în sumă de 4.086.037,99 lei.

 

Investigațiile vizează un număr de 52 persoane fizice și un număr de 45 persoane juridice.

 

În cauză au fost identificate bunuri mobile și/sau imobile asupra cărora s-au dispus măsuri asigurătorii efective,  respectiv utilaje utilizate în industria hotelieră, achiziționate prin programele START UP .Prejudiciul estimat în cauză este de 4.086.037,99 lei .

 

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare.

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.