Nr. 7754/VIII-3/2023                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Data: 26.10.2023       

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț este înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări față de un număr de 3 inculpați -persoane fizice , 24 de suspecți -persoane fizice și 26 de suspecți -persoane juridice, sub aspectul săvârșirii  infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 Cod penal,

- obținere ilegală de fonduri cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, faptă prev. și ped. de art. 306 alin. 1 Cod penal raportat la art. 309 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal,

- obținere ilegală de fonduri, în forma tentativei, în formă continuată, prev. de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 306 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

 

Din cercetări s-a reținut faptul că, începând cu anul 2020, inculpații S.Ș.D., R.A. și N.A. au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii ilegale de finanțări din fonduri publice, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10 din 12.01.2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderii mici și mijlocii.

Începând cu luna ianuarie 2020, membrii grupării infracționale au procedat la preluarea unui număr de 23 de societăți comerciale care aveau încheiate deja acorduri de finanțare cu Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului, atât personal cât și prin intermediul unor persoane apropiate care au aderat la grupul infracțional organizat, dar și prin atragerea unor persoane cu o condiție materială precară, de pe raza județului Neamț, persoane care au fost racolate de către inculpatul S.I. și care au aderat la grupul infracțional organizat.

Ulterior, prin intermediul celor 23 societăți comerciale controlate de către liderii grupării infracționale au fost depuse la Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obține fondurile alocate conform prevederilor O.U.G. nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, în acest fel fiind cauzat un prejudiciu total în sumă de 4.086.037,99 lei.

 

La data de 24 octombrie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au pus în aplicare 46 mandate de percheziție domiciliară, atât pe raza județului Neamț, cât și pe raza județelor Bistrița-Năsăud, Bihor, Constanța, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș, Mureș, Giurgiu, Dâmbovița și municipiul București.

Mai multe persoane au fost conduse la sediile unităților de poliție pentru audieri, iar în urma administrării materialului probator a fost dispusă reținerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a trei dintre membrii grupării infracționale.  

Prin referatul din data de 25.10.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive a inculpaților S.S.D., R.A. și S.I. pe o perioadă de 30 de zile.

Prin încheierea pronunțată de Tribunalul Neamț la data de 25.10.2023, în dosarul nr. 2250/103/2023, s-a dispus luarea măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile față de inculpații S.S.D., R.A. și S.I.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități ce nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.